Kavicsfestés

A kavicsfestés alapjai

A kavicsfestés egyre népszerűbb elfoglaltság világszerte és most már hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni.

Mielőtt azonban kavicsfestésbe kezdünk jó, ha előtte válaszokat kapunk a felmerülő kérdéseinkre.

Nézzük csak a leggyakoribb kérdéseket!

 • Hogyan készítsük elő festésre a köveket, kavicsokat? Mielőtt bármilyen munkálatba belekezdenénk először is mossuk és szárítsuk meg a kavicsokat.
 • Szükséges-e a kavicsokat lealapozni a festés előtt? Általánosságban tekintve jó, ha a kavics le van alapozva a festés előtt, de ez nem feltétlenül szükséges. Amennyiben a kavics szerkezete kissé porózusabb, akkor nem árt egy alapozó réteget (világos színűt) feltenni a kavicsra. Ezzel az alapozó réteggel előkészítjük a festést. Az alapozó réteg feltölti az esetleges hézagokat, az előkezelés segíti, hogy simább legyen a megfestendő terület.
 • Melyik a legmegfelelőbb festék a kavicsfestéshez?  Véleményem szerint az akril festék a legjobb a kavicsfestéshez. Az akril festék pigmentekből és műanyagrészecskékből álló festékemulzió. A részecskék kötőanyaga modifikált akrilgyanta. E festékek előnye, hogy testesen lehet felvinni szinte minden felületre. Rendkívül gyorsan, általában 2-3 óra alatt száradnak, ami lehetővé teszi az igény szerinti rétegezést, ráfedést és egyéb trükkök alkalmazását. Leglényegesebb tulajdonsága, hogy ma már a legtöbb akril festék vízzel hígítható. Az akrilfestékeknek jó a fény-, szín- és kopásállósága is.
 • Jó tanács az akril festékek használatához: Fajtától függően vízzel, vagy megfelelő oldószerrel még kikeményedés előtt oldhatók, lemoshatók, ám a festék térhálósodás után a megkötött réteg már nagyon ellenálló a különféle vegyszerekkel szemben, és a drasztikusabb oldószerek is nehezen bontják meg a felületüket. Tehát ha valamink (pl. ruházat) festékes lett, akkor azonnal mossuk ki vízzel, mert ha megszárad a festék, akkor már nem lehet vele mit kezdeni.
 • Milyen kavicsot/követ használjak? A legmegfelelőbb kövek a sima felületű darabok. Minél simább a kavicsok felülete annál könnyebben tudunk velük dolgozni, sőt festékből is kevesebbet kell használnunk ezáltal.
 • Van-e olyan kavics, ami nem alkalmas festésre? Igazából nincs olyan kő amit ne tudnánk felhasználni, hisz a képzelőerő határtalan. Még a legfurcsább kövekből is ki lehet hozni valami jót. Mondjuk terméskövekre nehezebb bármit is megalkotni, de nem lehetetlen! 😀
 • Mennyi festék kell hozzá? A festék mennyisége az adott munkálatoktól függ. Más az anyagfelhasználás egy egyszerű minta (lepke, vízcsepp) megfestéséhez, más pedig egy teljes felületfestést (kavics eleje, hátulja) igénylő tájkép megfestésénél.
 • Milyen ecsetet válasszak? Alapozáshoz és nagy felületek gyors lefedéséhez nagy méretű ecsetet válasszunk. A kis apró részletek kidolgozásához pedig vékony ecsetet. Ha nagyon aprólékos munkát kell végeznünk, akkor saját készítésű ecsetre is szükségünk lehet (pl ecsetszőr ritkítást kell végeznünk.)
9106mkydkgl_sl1500.jpg
 • A pöttyözést mivel csinálhatjuk? A pöttyözéshez az egyik legjobb eszköz a műkörömépítők körében elterjedt pontozó/díszítő tű. Ez a szerszám egységes, szép kontúros pontokat készít. Megfelelő gyakorlással elsajátítható velük a tökéletes pöttyözés technikáját.
_12.JPG
 • Kell- e lakkozni a kavicsokat? Tanácsos, igen. A lakkréteggel lezárjuk a festék réteget, így megakadályozzuk hogy az lekopjon vagy sérüljön. Fakulás ellen viszont sajnos nem véd.
 • Milyen lakkokat használhatunk? Lakkból létezik matt illetve fényes, ecsettel kenhető vagy lakkspray változat. Én a fényes lakkokat jobban tudom használni, mint a mattokat, hiszen a fényes lakkok csillogásuk révén elegánsabbá teszik az elkészült munkáinkat.
 • Ecsettel kenhető vagy lakksprayt használjunk? Ki kell tapasztalni, hogy kinek mi válik be. A lakkspray használatánál ügyelni kell arra, hogy nehogy megfolyjon a lakkréteg, mert az a legszebb munkánkat is elcsúfíthatja. Nincs annál bosszantóbb, mikor egy 10-12 órán keresztül festegetett nagy munkánk azért nem lesz tökéletes, mert a befejező fázis során a lakkréteg megfolyt 🙁
 • Ismersz különleges lelőhelyeket? Nem a lelőhely különlegessége a fontos, hanem az, hogy megtaláld a számodra legkülönlegesebb kavicsokat. Mert akár séta közben az út mentén is találhatsz remek példányokat, nem kell ehhez elmenni még az új-zélandi tengerpartra sem. 😀 

228a9bcb7cee4e16a9b30d651415fb06the_beautiful_mountain_valley_of_vall_de_nuria_lg.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük