Kavicsfestés

Sziluett festése lépésről-lépésre – Hegyek a naplementében

Kezdő festők önbizalmának rendkívül fontos, hogy már az első ecsetvonásoknál sikerélményeket érjenek el, ezáltal a jövőben is lelkesen ragadják meg újra az ecsetet.

Ehhez az egyik legkönnyebben megfesthető témakört ajánlom, ami pedig nem más, mint a sziluettfestés.

A sziluettfestés azért kiváló alapfestési gyakorlat, mert a megfestendő mintát nem kell részleteiben kidolgozni, hanem csak a körvonalait. A körvonalak kitöltése általában valamilyen sötét színnel történik.

Sziluett festés- Hegyek a naplementében

Szükséges anyagok, eszközök:

  • kavics
  • akrilfesték (fehér, ciromsárga, piros, lila, fekete)
  • víz
  • vékony ecset (pl. 0-ás)
  • vékony fejű sörte ecset 
  • hobbi lakk 

1. Fehér akrilfestékkel lealapozzuk a kavicsot, majd a bal oldalon lilával kezdjük a megfestését. Az ecsetet bal oldalról indítjuk és csak a kavics közepéig húzzuk be a festéket.

1.jpg

2. Jobb oldalon citromsárgával folytatjuk a festést. Az ecsetet itt meg jobb oldalról indítjuk és a kavics közepénél megállunk. Arra figyeljünk, hogy a festékrétegek teljesen száradjanak meg. (Nem mossuk össze a színeket, hanem egymásra telepítjük őket.)

2.jpg

3.Itt már erősebb színeket fogunk használni. Továbbra is tartjuk a szabályt, hogy hagyjuk megszáradni az egyes rétegeket, ne keveredjenek a színek! Jobb oldalról a kavics közepe felé fehér (középen) színt alkalmazunk. Ha megszáradt akkor jöhet a  ciromsárga (fent és lent) festék felvitele. Mindezek csak a kavics közepéig érjenek. Bal oldalról pedig bordó (piros+fekete) színnel festjük át a kavicsot. Vékony ecsettel dolgozunk, csíkonként visszük fel ezt a réteget (fotón is látszik a csíkonkénti felvitel). A legfelső réteg sötétlila lesz, de ezt a lila színt úgy visszük fel, hogy alóla azért kitűnjön a bordó réteg, ezt ne fedjük el teljesen!

Amikor ezzel is készen vagyunk, akkor a lila festékbe fehér színt keverünk és ezzel a világosabb lilával is teszünk fel egy réteg csíkozást (a bordó és a sötétlila festékréteg találkozására).

Ha megnézzük a képet, akkor pontosan lekövethető, hogy elsőzör a fehér réteg lett feltéve, aztán a ciromsárga, utána a bordó, a sötétlila és végül a világoslila. Mi is tartsuk be ezt a sorrendet.

4.jpg

4. Fekete festékkel megfestjük a horizontot.

6.jpg

5.Majd  a hegyeket körvonalazzuk és töltjük ki feketével.

7.jpg

6. Vékony csíkozással megfestjük a hegyek tükröződését és a ráfröcsköljük a csillagokat az égboltra. Csillagozás technikájához itt található a videós segítség: KATT IDE

9.jpg

7. Ha a hegyekre csillagok kerültek semmi gond, átfestjük még egyszer feketével és már el is tűnnek. Utána világosszürke festékkel és néhány vékony csíkkal imitáljuk a hegymintákat. Egy nagyon vékony világosszürke festékcsíkot húzunk be a hegyek ill. azok tükröződése közé. (Tehát itt már a horizont világosszürkévé válik, ez választja el a hegyeket a vízben tükrözött árnyékoktól.)

vegeredmeny_kep.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük